مطالب آموزشی موی فر

با آلوپسی سر و درمان آن آشنا شوید

آلوپسی سر

اگر از علاقه‌مندان به سینما باشید، احتمالا در مورد جنجال اسکار 2022 زیاد شنیده‌اید. اتفاقی که در آن یکی از بازیگران مطرح جهان به دلیل مورد تمسخر قرار گرفتن همسرش، به صورت مجری برنامه سیلی زد! فارغ از نکات اخلاقی مطرح شده، نام یک بیماری پس از آن زیاد شنیده شد: آلوپسی!

آلوپسی سر یک اختلال خودایمنی است که منجر به از دست دادن تمامی یا بخش‌هایی از موی سر می‌شود. البته این عارضه ممکن است نواحی مختلف صورت و بدن را هم تحت تاثیر قرار دهد. اگرچه آمارها نشان می‌دهند که حدود 150 میلیون نفر در سراسر جهان به انواعی از بیماری آلوپسی دچار هستند، اما احتمالا تا پیش از این اتفاق، افراد کمی در مورد آن اطلاعات کافی داشتند. اگر شما هم می‌خواهید درباره این بیماری بیشتر بدانید، مطلب زیر را مطالعه کنید.

آلوپسی چیست؟

آلوپسی چیست

آلوپسی نوعی اختلال خودایمنی است که در بیشتر موارد، منجر به ریزش مو به صورت غیرقابل پیش‌بینی می‌شود. در بیشتر موارد، ریزش مو به شکل لکه‌های کوچک سکه‌ای شکل در سطح پوست سر شروع می‌شود؛ اما این بیماری می‌تواند مناطق وسیع‌تری را هم تحت تاثیر قرار دهد. بیماران قبل از شروع ریزش مو، در برخی نواحی سر ممکن است خارش یا سوزش را تجربه کنند.

این بیماری می‌تواند هر کسی را، فارغ از سن یا جنس درگیر کند؛ اما پزشکان می‌گویند که احتمال ابتلا به آن در سنین زیر سی سالگی بیشتر است. گاهی مبتلایان به آلوپسی ممکن است تغییراتی را در ناخن‌های خود هم مشاهده کنند.

موهای از دست رفته در اثر این بیماری ممکن است در برخی از بیماران مجددا رشد کند و برای همیشه باقی بماند. اما در برخی دیگر، موهای رشدیافته دوباره دچار ریزش می‌شوند. آلوپسی گاهی منجر به از دست دادن موهای کل بدن از جمله ریش، ابروها و مژه‌ها هم ‌شود.

انواع آلوپسی

آلوپسی در همه افراد به یک شکل و یک اندازه روی نمی‌دهد؛ بلکه افراد ممکن است به انواع مختلفی از آن دچار شوند. بیشتر مبتلایان به آلوپسی، ریزش موها به شکل لکه‌های دایره‌ای شکل را تجربه می‌کنند. البته این عارضه در زنان و مردان با الگوهای مختلفی آشکار می‌شود. به طور کلی، انواع آلوپسی عبارتند از:

آلوپسی آره آتا

در این بیماری، ریزش مو به صورت سریع و در مناطق مشخصی از سر یا بدن به شکل دایره‌‌های کوچک ایجاد می‌شود.

آلوپسی با الگوی مردانه

این یک اختلال ژنتیکی است که در پاسخ به فعالیت هورمون‌های مردانه روی می‌دهد. ریزش موی ناشی از آن معمولا در مرکز، جلو یا اطراف سر ایجاد می‌شود.

آلوپسی با الگوی زنانه

ریزش موی ناشی از این بیماری معمولا در کل سر به شکل یکسان ایجاد می‌شود. البته برخی از زنان به دلیل اختلال در برخی از هورمون‌ها هم این نوع ریزش مو را تجربه می‌کنند.

آلوپسی توتالیس

اگر ریزش کامل مو در پوست سر وجود داشته باشد، این بیماری به عنوان آلوپسی توتالیس نام‌گذاری می‌شود.

آلوپسی یونیورسالیس

اگر ریزش مو در کل بدن وجود داشته باشد، این بیماری به عنوان آلوپسی یونیورسالیس شناخته می‌شود.

انواع دیگری از آلوپسی هم وجود دارند که اگرچه احتمال بروز آن‌ها نادر است، اما خوب است در مورد آن‌ها بدانید:

 آلوپسی منتشر

در این نوع بیماری، ریزش مو جدی نیست و نازک‌شدن ناگهانی موهای بیمار، به عنوان اصلی‌ترین علامت آن شناخته می‌شود.

اوفیازیس آلوپسی

ریزش مو در این نوع از بیماری به شکل کلی یا پراکنده نبوده و الگوی ریزش مو، به صورت نواری در دو طرف و پشت سر بیمار است.

دلایل ایجاد آلوپسی

آلوپسی یک بیماری خودایمنی است. در بیماری‌های خودایمنی، گلبول‌های سفید خون به سلول‌های خودی حمله کرده و به آن‌ها آسیب می‌زنند. سلول‌های مورد حمله سیستم ایمنی در بیماری آلوپسی، فولیکول‌های مو هستند.

پزشکان هنوز به طور دقیق نمی‌دانند که چرا این اتفاق می‌افتد. اما به نظر می‌رسد که اصلی‌ترین دلایل ایجاد آلوپسی، در ژن‌ها ما نهفته است. یک نفر از هر پنج نفری که به این بیماری مبتلا هستند، یک عضو خانواده مبتلا به آلوپسی دارند. با این حال، عواملی وجود دارد که ممکن است شانس ابتلای افراد به آلوپسی را افزایش دهد؛ از جمله:

  • سابقه خانوادگی ابتلا به آلوپسی یا سایر بیماری‌های خودایمنی
  • کم‌خونی‌های شدید
  • ابتلا به آلرژی فصلی
  • آسم
  • سندرم داون
  • اختلالات غده تیروئید
  • بیماری ویتیلیگو

برخلاف تصور بسیاری از افراد در مورد نقش استرس در بروز این بیماری، شواهد علمی بسیار کمی در این زمینه وجود دارد. اگرچه موارد شدید استرس می‌توانند به طور بالقوه باعث بروز این بیماری یا اختلالات مشابه شوند، اما بیشتر تحقیقات جدید به وجود یک علت ژنتیکی در بروز آلوپسی اشاره می‌کنند.

درمان آلوپسی

درمان آلوپسی

هنوز درمان قطعی برای این بیماری شناسایی نشده است؛ اما روش‌های مختلفی وجود دارد که به کمک آن‌ها می‌توان سرعت رشد موها را افزایش داد. رایج‌ترین روش‌های درمانی برای درمان آلوپسی عبارتند از:

ایمونوتراپی موضعی

اگر ریزش مو خیلی زیاد باشد یا بیش از یک بار تکرار شود، از روش دیگری با عنوان ایمونوترپی موضعی کمک می‌گیرند. در این روش، پوست سر را با استفاده از مواد شیمیایی خاصی تحریک می‌کنند تا واکنش آلرژیک ایجاد شود. این همان چیزی است که پوست سر برای رشد مجدد موها نیاز دارد. ایمونوتراپی موضعی اگرچه ممکن است باعث بروز بثورات پوستی خارش‌دار شود، اما در چند نوبت تکرار می‌شود تا رشد موهای جدید ادامه پیدا کند.

مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی

کورتیکواستروئیدها یا داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی از رایج‌ترین داروهایی هستند که برای درمان اختلالات خودایمنی تجویز می‌شوند. این داروها را می‌توان به صورت تزریقی، خوراکی یا پماد استفاده کرد. این روش درمانی اگرچه در بیشتر موارد موثر است، اما ممکن است نیاز به زمان زیادی برای رسیدن به نتیجه مطلوب داشته باشد.

تجویز ماینوکسیدیل و داروهای دیگر

ماینوکسیدیل، آنترالین و… داروهایی هستند که معمولا برای رشد مو یا تاثیر بر سیستم ایمنی تجویز می‌شوند. اگرچه برخی از این داروها ممکن است باعث رشد مجدد موها شوند، اما نمی‌توانند از ایجاد لکه‌های آلوپسی جدید جلوگیری کنند. پزشک با توجه به وضعیت بیمار، انواعی از این داروها را تجویز می‌کند.

فتوشیمی درمانی

استفاده از فتوشیمی درمانی یک روش جدید است که پزشکان در حال انجام تحقیقات گسترده‌ای بر روی آن هستند. فتوشیمی درمانی یک جایگزین بالقوه برای بیمارانی است که نمی‌توانند یا نمی‌خواهند از درمان‌های تهاجمی یا سیتمیک استفاده کنند.

پیشگیری از آلوپسی

به نظر می‌رسد که بروز بیماری‌های خودایمنی از جمله آلوپسی را نمی‌توان پیش‌بینی و پیشگیری کرد. با این حال، لازم است افرادی که سابقه خانوادگی این بیماری را دارند، نسبت به مراقبت از موهای خود حساسیت بیشتری داشته باشند. بررسی منظم موها توسط پزشک متخصص پوست و مو، یک راهکار خوب برای تشخیص زودهنگام و جلوگیری از گسترش بیماری است.

کاهش استرس یک روش مناسب برای مقابله با اثرات این بیماری است. پوشاندن سر با کلاه یا کلاه‌گیس، تراشیدن موهای سر برای پنهان کردن لکه‌های ریزش مو و… راهکارهایی هستند که می‌توانند به شما کمک کنند. فراموش نکنید که برای پیشگیری از تشدید وضعیت، حتما از پوست سر خود در مقابل نور خورشید محافظت کنید.

انتخاب محصولات مراقبت مو در بیماران مبتلا به آلوپسی باید با دقت بیشتری انجام شود. کیفیت محصولات مصرفی می‌تواند بر سرعت رشد موها و روند درمان اثربخش باشد. بهتر است برای تهیه این محصولات از یک پزشک یا کارشناس متخصص راهنمایی بگیرید.

نتیجه‌گیری

آلوپسی اگرچه بیماری واگیردار یا خطرناکی نیست، اما ابتلا به آن می‌تواند کیفیت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل توصیه می‌شود که ریزش موهای خود را حتی در موارد محدود، جدی گرفته و با یک پزشک متخصص پوست و مو مشورت کنید. راهکارهای مراقبت از موها، می‌توانند به حفظ کیفیت موها، جلوگیری از ریزش بیشتر آن‌ها و توقف گسترش بیماری کمک کنند. برای تهیه محصولات باکیفیت مراقبت از مو می‌توانید به وب‌سایت فرفری کلاب مراجعه و از راهنمایی کارشناسان این مجموعه استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید