روغن آملا یا آمله نام آشنایی است که احتمالا بارها در تبلیغات تجاری تلویزیونی شنیدهاید. حتما برای شما جالب خواهد بود که بدانید مردم برای قرنها از این روغن با هدف سلامتی بدن و افزایش زیبایی طبیعی خود استفاده میکردند. بسیاری از سبکهای درمانی قدیمی از جمله طب سنتی چین، طب تبتی و آیورودا این گیاه را درمانی برای بیماریهای مختلف میدانند.
آمله یک گیاه بسیار مهم در طب سنتی هندی است. آنها به طور ویژه معتقدند که روغن آمله برای تقویت مو، کاهش ریزش مو و جلوگیری از سفیدشدن آن موثر است. متخصصان میگویند که این روغن برای همه انواع مو بهویژه موهای خشک، شکننده و پوست سر چرب مفید است. اگر میخواهید درباره روغن آملا بیشتر بدایند، ادامه مقاله را مطالعه کنید.
روغن آمله یا آملا
آملا یا آمله (amla) گیاهی است که در نواحی گرم و مرطوب مانند هندوستان رشد میکند. باارزشترین بخش این گیاه یعنی میوه آن سرشار از آنتیاکسیدان بوده و نقش مهمی در سلامتی دارد. به همین دلیل، از این میوهها به شکل خوراکی، پودرشده و آبمیوه استفاده میکنند. تهیه روغن از میوه گیاه آمله هم یکی از بهترین روشها برای بهرهمندی از خواص شگفتانگیز آن است.
روغن آمله از خیساندن دانههای خشک گیاه آمله یا انگور فرنگی هندی در یک روغن پایه مثل روغن نارگیل یا کنجد بهدست میآید. این کار باعث میشود تا روغنهای خود میوه آمله که سرشار از مواد مغذی است، آزاد شود. روغن بهدستآمده از این روش را صاف کرده و آنچه باقی میماند، یک مایع مفید برای موها است. متخصصان طب سنتی میگویند که این روغن حاوی مقادیر زیادی ویتامین C، ویتامین A، پلیفنولها، اسیدهای آمینه، آنتیاکسیدان و مواد معدنی است و از این جهت، به تقویت و سلامت موها کمک میکند.
فواید روغن آملا
امروزه افراد زیادی از روغن آمله برای تقویت و سلامت پوست سر و موهای خود استفاده میکنند. اما این روغن فواید متعدد دیگری هم از دارد. تحقیقات انجام شده در سال 2017 نشان دادند که پلیفنولهای موجود در این میوه، دارای خواص ضدسرطانی است. مطالعات دیگری هم بر وجود ترکیبات ضددیابت در این گیاه اشاره دارند. از دیگر فواید روغن آملا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش مشکلات و چینوچروکهای پوستی ناشی از پیری زودرس
- بهبود بینایی و سلامت چشم
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- کنترل سطح قند خون و کاهش آن
- کاهش کلسترول خون
- کمک به رفع کمآبی بدن
- تقویت عملکرد مغز
- روشنکردن پوست
- کاهش طول دوره سرماخوردگی و آنفولانزا
- رفع خشکی پوست
- کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن و سرطان
- کاهش التهاب بدن
- رفع لک و اسکار پوست و…
نقش روغن آمله در سلامت مو
اگرچه نقش روغن آملا در طب سنتی شرقی به خوبی تثبیت شده و از آن به طور گسترده برای بهبود سلامت پوست سر و موها استفاده میشود، اما علم امروزی برای تایید آن نیاز به یافتههای بیشتری دارد. به همین دلیل، تحقیقات بسیاری در سالهای اخیر روی این ماده انجام شده که میتوان برای اثبات اثربخشی آمله به آنها تکیه کرد.
محققان معتقدند که وجود ترکیبات مفیدی مثل ویتامینها و آنتیاکسیدانها در این روغن باعث بازسازی سلولی موها و افزایش گردش خون در پوست سر میشود که این موضوع، با تقویت موها و بهبود سلامت آنها مرتبط است. از سوی دیگر، خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی این روغن میتواند با کاهش التهاب پوست سر، تولید چربی را کاهش داده و در تنظیم سبوم یا چربی طبیعی پوست سر موثر باشد. نتایج تحقیقات انجامشده، فواید بالقوهای را برای روغن آملا در نظر میگیرند که عبارتند از:
- تحریک رشد موها
- زیبا و درخشانکردن موها
- جلوگیری از شوره سر
- محافظت از کوتیکول موها
- تقویت موها و پوست سر
- آبرسانی و حفظ رطوبت مو
- کاهش ریزش مو
- کاهش ازدسترفتن رنگدانههای مو و پیشگیری از سفیدی زودرس آن
- پیشگیری از خشکی پوست
- مبارزه با عفونتهای قارچی و باکتریایی پوست سر
- پیشگیری و درمان عفونتهای انگلی مانند شپش سر
نحوه استفاده از روغن آمله برای مو
استفاده موضعی از روغن آمله یکی از سادهترین راهها برای استفاده از خواص درمانی آن است. شما میتوانید برای این کار روشهای زیر را امتحان کنید:
مصرف مستقیم روغن آمله روی پوست سر
استفاده از روغن آمله برای حفظ سلامت موها کار سختی نیست. فقط لازم است که یکی دو بار در هفته به جای نرمکننده معمول موی خود، از این روغن استفاده کنید. مراحل این کار عبارتند از:
- ریختن مقداری روغن کف دست و مالش دستها به هم
- ماساژ پوست سر با دست و پخشکردن روغن آمله روی سطح پوست
- قراردادن یک کلاه شنا یا کیسه پلاستیکی بر روی سر به مدت 15 دقیقه
- شستوشوی مو با آب ولرم
این یک روش آسان و کمدردسر برای استفاده از خواص روغن آملا است. اما ممکن است یک متخصص طب سنتی با توجه به هدف درمان با این روغن، شیوه درمانی متفاوتی را به شما توصیه کند. به هر حال اگر میخواهید از این روغن برای درمان ریزش موی سر خود بهره ببرید، لازم است که در ابتدا علت اصلی ریزش مو را شناسایی کرده و همراه با درمان تجویز شده، استفاده از روغن آمله برای تقویت و سلامت موها را ادامه دهید.
تهیه ماسک مو با روغن آمله
برای این کار میتوانید با استفاده از پودر آمله یا روغن آن به همراه زردچوبه یا سایر گیاهان هندی مناسب برای تقویت موها، یک خمیر تهیه کرده و آن را بهصورت یکنواخت روی پوست سر خود بمالید. سپس با نوک انگشتان این خمیر را روی ریشه موها پخش کرده و بعد از گذشت چند دقیقه، آن را با آب ولرم بشویید.
استفاده از روغن آملا به عنوان یک پاکسازیکننده مو پیش از حمام
در این روش باید روغن را پیش از شامپوزدن موها روی ساقه آنها بمالید تا خاصیت آبرسانی روغن، باعث بازشدن گرهها و طراوتبخشی موها شود. این کار به چند دقیقه زمان نیاز دارد. اگر عجله دارید میتوانید با استفاده از سشوار، روغن پخششده روی سطح موها را فعال کرده و در مدت کوتاهی به نتیجه مطلوب برسید.
عوارض جانبی روغن آمله
اگرچه عوارض جانبی جدی در مورد روغن آمله گزارش نشده، اما مانند هر ترکیب گیاهی یا شیمیایی دیگر باید با احتیاط مصرف شود. به همین دلیل توصیه میشود که حتما پیش از مصرف این روغن جهت روغنتراپی موها و بهرهمندی از فواید آن، با یک پزشک یا متخصص پوست، مو و زیبایی مشورت کنید.
التهاب و تحریک پوست، یکی از عوارضی است که در بعضی از مصرفکنندگان روغن آمله مشاهده میشود. ضمنا در برخی موارد نادر، مشاهده شده که استفاده از این روغن، بهویژه در مواجهه با اشعه ماوراءبنفش خورشید یا در افراد دارای پوست تیره طبیعی باعث تحریک لیکن پلان (یک بیماری پوستی خودایمنی که با خارش و ضایعات پوستی همراه است) میشود. در صورت مشاهده هر نوع التهاب، خارش و تغییر رنگ در پوست سر لازم است مصرف روغن را متوقف و با پزشک خود تماس بگیرید.
نتیجهگیری
اگرچه روغن آمله یک روغن قدیمی با خواص فراوان است، اما استفاده خودسرانه از آن بدون اطلاع از نحوه صحیح مصرف، ممکن است عوارضی برای مصرفکنندگان به دنبال داشته باشد. بنابراین اگر تمایل دارید از محصولات دارای پایه گیاهی مانند روغن آمله برای رسیدگی به موهای خود استفاده کنید، محصولات مراقبت موی حاوی این روغن انتخاب مناسبی برای شما خواهد بود. وبسایت فرفری کلاب یک فروشگاه مطمئن برای خرید محصولات معتبر از بهترین برندهاست. اگر به دنبال یک محصول مراقبت مو حاوی روغن آمله هستید، میتوانید آن را از این فروشگاه تهیه کرده و با خیال راحت مصرف کنید.